Få foretaget en ultralydundersøgelse

14 maj 2020 Lotte Hindsberg

En ultralydundersøgelse eller scanning er en yderst effektiv måde at undersøge en krops bløde væv. Det kan være områder som bugspytkirtlen, bækkenet, livmoderen, halsen og brystet.

Det kan være alt fra en forundersøgelse af kræft til mere hyggelige undersøgelser som en rutine graviditetsundersøgelse. En ultralydundersøgelse kan ikke bruges til at undersøge områder, hvor der er luft og knogler, men kan bruges overalt på kroppen hvor der er kropsåbninger og blødt væv. Det er muligt at undersøge f.eks. tarmen, men den skal ikke forvekses med en kikkertundersøgelse.

Som udgangspunkt kan en ultralydundersøgelse ikke stå alene, men kan være med til at underbygge en større undersøgelse.

Sådan fungere en undersøgelse

En ultralydundersøgelse er en ukompliceret og nem undersøgelse og det er kun i få tilfælde at du skal møde op fastende. Det gør ikke ondt at blive undersøgt, men det kan godt føles lidt ubehageligt at få apparatet presset ned på det område der skal undersøges. Du vil som udgangspunkt ligge på maven og få noget meget koldt gele smurt ud på det område der skal undersøges.

Det er elektrobølger der sendes videre fra apparatet og op på en skærm. Det svare lidt som den metode fiskere benytter sig til at undersøge havet for fisk.

Gravide kan føle at livmoderen reagerer mod undersøgelsen med ufarlige sammentrækninger. Under undersøgelsen vil du få at vide hvad der findes hvis du ønsker det, men den endelige undersøgelsesresultat sendes til din læge, som vil fortælle dig om det endelige resultat og hvad der skal ske fremover. Resultatet burde sendes automatisk, men det er en god ide selv at følge op. Når undersøgelsen er slut, kan du tage hjem eller tilbage på arbejde.

Det er din egenlæge eller din jordmor, der giver dig en henvisning til en ultralydundersøgelse. Det kan enten foregå på hospitalet eller en privatklinik.

Flere Nyheder